was successfully added to your cart.

Zwangerschap van week tot week

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam voortdurend. Je hormonen veranderen, je baby groeit en krijgt steeds meer lichaamsfuncties. Ook voor de buitenwereld wordt steeds beter zichtbaar dat je een kindje in je buik hebt. Hier kun je lezen hoe je baby er uitziet in de verschillende fases van de zwangerschap en wat het met je eigen lichaam doet.

week 1

Week 1
Eigenlijk ben je nu nog niet zwanger, maar de zwangerschap telt vanaf de laatste dag van de menstruatie. Tussen deze laatste dag en de daadwerkelijke bevruchting zit ongeveer twee weken. Bij deze manier van tellen duurt de zwangerschap ongeveer veertig weken. Het is goed om zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit verkleint de kans op een kindje met een open ruggetje en bovendien is een miskraam door het slikken van foliumzuur vrijwel uitgesloten.

week 2

Week 2
Je toekomstige kindje bestaat nog uit twee helften. Welke zaadcel het eitje gaat bevruchten is nog niet duidelijk. Wanneer er een zaadcel door het omhulsel van je eicel dringt, is de bevruchting een feit. De wand van je eicel verandert dan onmiddellijk waardoor andere zaadcellen geen kans meer hebben.

week 3

Week 3
In je eierstokken is een eicel gerijpt en deze wordt bevrucht in je eileider. Wanneer je niet zwanger bent, sluit een slijmprop je baarmoeder af ter bescherming. Maar nu is je slijmvlies anders van samenstelling waardoor de zaadcellen door de baarmoederwand naar de eileider kunnen zwemmen. De vrucht gaat zich delen en doet er vijf tot zeven dagen over om zich in de baarmoederwand te nestelen

week 4

Week 4
Je bent nu zwanger! Maar waarschijnlijk merk je hier nog helemaal niets van: je bent nog niet eens over tijd. Het kan zijn dat de eerste verschijnselen als gespannen borsten en misselijkheid nu langzaam tot uiting komen.

week 5

Week 5
Je baby is nu zo groot als een rijstkorrel. Het hart en het centrale zenuwstelsel worden al aangelegd. Jouw lichaam verandert en er worden meer hormonen aangemaakt, hierdoor blijft je menstruatie uit. Je kunt nu ook een zwangerschapstest doen. Wanneer je in deze periode naar een arts moet (bijvoorbeeld de tandarts) vermeld dan dat je in verwachting bent

week 6

Week 6
Je baby is nu vijf millimeter. De kleine stompjes die hij heeft zullen de ledematen worden en de basis voor maag, darmen en longen wordt gelegd. Bovendien gaat aan het eind van deze week het hartje kloppen en start de bloedsomloop. Je kunt nu ook meer last krijgen van zwangerschapskwaaltjes: vermoeidheid, misselijkheid en een menstruatiegevoel in je onderbuik zijn heel normaal

week 7

Week 7
De aanleg van de hersenen en het ruggenmerg is nu bijna voltooid. De stompjes zijn wat meer gegroeid en het begint op een kindje te lijken. Aan het eind van deze week zijn alle organen en spieren ontwikkeld. Deze moeten nog wel groeien en een definitieve plaats in het lichaam krijgen. Met de spieren kan de baby zich vanaf nu bewegen.

week 8

Week 8
Je baarmoeder begint nu te groeien en het is goed mogelijk dat je daardoor last hebt van darm- en maagklachten. Het hoofd van je kindje heeft nu zijn definitieve vorm gekregen, maar is in verhouding met het lichaam erg groot. Aan de zijkant van het hoofd zitten nu ook de oogjes, deze zijn nog bedekt met een vlies. De rest van zijn gezichtje begint nu ook vorm te krijgen.

week 9

Week 9
Je kindje is nu drie centimeter. De handjes zijn nog heel klein, maar hij kan ze wel al bewegen. Zelf merk je hier nog niks van. De gewrichten ontwikkelen zich en je kindje krijgt nu ellebogen, knieën, heupen en schouders. Je kunt gewoon sporten en vrijen, de kans op een miskraam is klein. Vaak is een miskraam ook een gevolg van een aanlegfout en gebeurt dat niet omdat je niet voorzichtig genoeg bent.

week 10

Week 10
Je baby is nu echt een minimensje en lijkt niet meer op een kikkervisje. Ook is hij weer gegroeid: nu is hij ongeveer vier en een halve centimeter. Deze week kan hij bovendien voor het eerst zijn hoofd oprichten. Hoewel je baarmoeder wel groeit, is dat aan de buitenkant nog amper zichtbaar. Het kan wel zo zijn dat gewone broeken al vervelend beginnen te zitten. Zet je knoop open, dat helpt

week 11

Week 11
In deze week wordt het geslacht zichtbaar. Je baby beweegt zich nu goed waardoor hij af en toe tegen de vruchtzak stoot. Ook is je kindje weer een centimeter gegroeid. Je zwangerschapskwalen beginnen af te nemen. Soms merk je in dit stadium helemaal niet dat je zwanger bent.

week 12

Week 12
Deze week krijgt je kindje al nagels en een reuk- en gehoororgaan. Hij kan zelfs al vuistjes maken van zijn handen. Rond deze week heb je ook de eerste afspraak met de verloskundige. Hier worden een aantal vragen over je thuissituatie gesteld en je bloed en urine wordt onderzocht op onder andere zwangerschapssuiker.